Žvýkací tabák - Obecný popis

20.08.2012 11:18

Žvýkací tabák neboli snus začal být velice populární už začátkem 19. století ve Švédsku. V dnešní době poptávka po snusu neustále narůstá a to převážně v Americe a Švédsku. Ostatní kontinenty jako je Evropa nemají natolik rozrostlou kulturu žvýkacího tabáku, a proto mnozí vůbec nevědí, co to snus je.

Kořeny zrodu snusu však sahají až na začátek 16. století, kdy Francouz Jean Nicot, který pracoval u francouzského dvoru svého panovníka, objevil tento typ tabáku. Dnes máme 4 základní typy tabáku používaných ústy: chewing tobocco, snus - americký, snus - skandinávský, dipping tobacco. Drtivá většina žvýkacího tabáku se buď vyrábí ve Švédsku, nebo v Americe. Nejznámější společnosti, které se zabývají touto výrobou, jsou U.S. Smokeless Tobacco CO., V2 Tobacco, RJ Reynolds Tobacco.

Většina snusu na trhu obsahuje víc než 50% vody na krabičku. Podle nejnovějších statistik průměrný švédský uživatel snusu spotřebuje 800 g - zhruba 16 krabiček za rok. Přibližně 12% (1.1 milionů lidí) populace ve Švédsku užívá snus.

Protože se snus neinhaluje jako třeba klasické cigarety, je riziko rakoviny plic prakticky vyloučeno. Stále je třeba si uvědomit, že u snusu existuje možnost výskytu rakoviny úst. Nicméně, protože je snus ošetřen spíše párou než ohněm jako klasický tabák, obsahuje menší koncentraci nitrosaminů a karcinogenů, které jsou tělu tak škodlivé. World Health Organization (WHO) eviduje fakt, že švédští muži mají nejmenší výskyt rakoviny plic z celé Evropy.

Dříve byl švédské snus k dispozici ve Spojených státech pouze prostřednictvím zásilkového prodeje , ale rostoucí počet maloobchodníků začal popularizovat švédské snus. RJ Reynolds Tobacco Company , Philip Morris USA a U.S. Smokeless Tobacco Company nyní vyrábějí podobné výrobky s názvem Camel Snus, Marlboro Snus a Skoal Snus. I když je to zabalené v podstatě stejným způsobem (vlhký tabák v malém sáčku), výrobní metody se značně liší od tradičních skandinávských metod. Navíc rozdíly ve způsobu zpracování amerického snusu snižují některé z jeho výhod.

 

Rozdíl mezi americkým a švédským snusem

  • Švédský snus vlhká skandinávská forma tabáku, která se umisťuje pod horním rtem, a nevede k potřebě plivání.
  • Americký snus podobný švédskému snusu. Většinou má americký Snus obecně nižší obsah vody a nižší pH, což povede ke snížení biologické dostupnosti nikotinu než u švédských odrůd

 

Bílé Balení:

Bílé balení je mírnější chuti a mírně pomaleji uvolňuje nikotin. Materiál sáčku není hydratován v průběhu výrobního procesu, proto je sáček bílý a suchý. Tabák v sáčku, má stejný obsah vlhkosti jako originální snus, ale nikotin a chuť jsou poněkud pomaleji uvolňovány kvůli sáčku.

Porcovaný snus je k dispozici ve třech různých velikostech: malý, normální - velký (nejčastější) a maxi. Váhy se mohou lišit, ale většinou je na balení napsána hmotnost sáčku.. Mini porce typicky váží téměř 0,5 g, normální (velké) sáčky váží asi 1 g, a Maxi porce váží až 1.7g, v závislosti na značce. Některé značky nabízejí volbu "standardní" a "dlouhé" verze normální velikosti sáčku, které jsou podobné obsahu hmotnosti. Tyto dlouhé části se liší od tradičních sáčků tím, že je štíhlejší, ale delší, aby se vešly na dásně pohodlněji.

Obsah nikotinu bývá u každé značky jiný, nejčastěji bývá 8 mg nikotinu na gram tabáku. V posledních letech začali výrobci vyrábět snus Stark (silný nebo sterk) a extra Stark (extra silné nebo extra sterk) s vyšším obsahem nikotinu. Stark odrůdy obsahují v průměru 11 mg nikotinu na gram tabáku, zatímco Extra Stark odrůdy mohou obsahovat až 22 mg nikotinu na gram tabáku.

 

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDv%C3%BDkac%C3%AD_tab%C3%A1k

Zpět